linalicious

Direktlänk till inlägg 10 juni 2011

Havsodjur

Av Lina M - 10 juni 2011 12:00

Och nu till något ännu mer spännande... Havsodjur. Som jag, konstigt nog, tror på. Eller så kanske det är för att jag så väldigt gärna vill det...


Så länge människan seglat på haven har man berättat om hemska varelser i oceanernas djup. Tittar man på kartor från medeltiden är haven nedlusade med märkliga vidunder. Många av dem är rena fantasifoster, andra är förvrängda versioner av helt vanliga havsdjur, och andra har vi fortfarande inget svar på...


Det händer än idag att det kommer in rapporter om konstiga varelser. Kan det betyda att haven faktiskt kan gömma stora okända djur? Kom ihåg att vi faktiskt vet mycket lite om vad som gömmer sig i de stora djupen.


1848 rapporterade besättningen på fartyget "HMS Daedalus" att de mött en sjöorm utanför afrikanska atlantkusten. Enligt dem var djuret runt 18 meter långt, mörkt till färgen och ålliknande. Enligt några skarpsynta vittnen ska det också ha haft någon sorts man på ryggen. Händelsen uppmärksammades runt hela världen och naturvetarna delades upp i flera läger. Några tyckte att detta bevisade att havsormen fanns, andra menade att HMS Daedalus besättning bara sett en säl eller tumlare som simmat på rad.

 

Från 1906 till 1920 sågs en sjöorm utanför svenska Saltsjöbaden. Vissa tidningar utlyste till och med en belöning till den som kunde fånga eller skjuta djuret. Det kom fram många förklaringar på vad det egentligen kunde vara -allt från tumlare och sjöfågelstreck till flytande kaffepannor och drivved. En tidning påstod att monstret hittats dött efter att ha gått på en mina, men det var bara skoj! De 4 september 1910 trodde sig två män ha skjutit saltsjöbadsodjuret. Det var en säl på fyra meter, som visades upp i pressen. Men folk fortsatte att se odjuret efter detta. Vi kommer nog aldrig få reda på vad saltsjöbadsodjuret egentligen var.

 

Ett annat omtalat monster från medeltiden var den jättelika "Kraken". Historierna om denna bjässe var särskilt populära kring Norges kuster. När fisken gick till ordentligt sade man att det var Kraken som skrämt upp dem till ytan. Vidundret sades vara minst två kilometer över ryggen med milslånga fångstarmar. Det kunde hända att Kraken ibland låg och vilade på ytan under långa perioder. Sjömännen trodde då att de hittat en ö och gick iland. Givetvis blev de förvånade när ön plötsligt började sjunka...


Nuförtiden tror man att Kraken i själva verket var jättebläckfiskar som sjömännen skymtat. Under medeltiden till 1700-talet trodde naturvetarna att försvunna fartyg blivit neddragna i djupet av jättebläckfiskar. Nu vet vi att det faktiskt finns väldigt stora bläckfiskar, men också att de inte anfaller fartyg.

 

Sen får vi ju såklart inte glömma sjöodjuret "Nessie", Loch Ness-odjuret som de flesta säkerligen känner till och redan har läst om. Många personer säger sig ha sett detta sjöodjur, men ingen har lyckats komma med övertygande bevis på att Nessie verkligen existerar. En teori är att det är en vattenödla från dinosauriernas tidevarv, en räk- och fiskätande reptil som varit utdöd i 65 miljoner år. Dock har den teorin motbevisats då en plesiosaurus, som den kallas, inte hade benstruktur som skulle göra den kapabel att hålla huvudet över vattnet som "Nessie" så ofta setts göra. Andra teorier är att Loch Ness-odjuret är en ovanligt stor mal, en säl, med mycket lång hals eller till och med en storväxt ål då dessa är vanliga på Loch Ness botten.


Jag kan nog inte påstå att jag tror på Loch Ness-odjuret osv, men jag är helt övertygad om att det finns riktigt obehagliga varelser/monster/djur/fiskar  långt ner i havet. Tvekar inte en sekund på det. De lever förmodligen på riktigt riktigt djupt vatten och det är mycket sällan man ser dem. Chansen kanske är 0,001 % att man får se något sånt i sitt liv. Men dem finns. Absolut. Och det skrämmer och fascinerar mig något så oerhört! Vill läsa och se allt jag hittar om sånt. Sjödjur är MYCKET häftigare än landdjur.


I was a pink-blondie

 

 
 
Jane - ROCKBLOGGEN

Jane - ROCKBLOGGEN

11 juni 2011 11:52

gaaah, du är så fucking vacker människa! o.o kan aldrig sluta förundras över det...

http://thediarybitch.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina M - 2 april 2018 17:02

Ny blogg, samma Lina. (fast ändå inte...)www.nouw.se/lieebliee ...

:s

Av Lina M - 10 december 2014 10:36

Musik är farligt för mig. Kan få mig att göra dumma saker

Av Lina M - 1 december 2014 19:01

Ett avsnitt av Morran och Tobias Shopping  

Av Lina M - 29 oktober 2014 14:27


Hämtat ut mitt nya pass idag. Åker till London nästa vecka... vill, vill inte.   ...

Av Lina M - 11 oktober 2014 16:43


Känns som att jag aldrig kommer läka :(

Presentation

Fråga mig

165 besvarade frågor

Omröstning

Tror du att du kommer att dö ung?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Besökare

Följa?

bloglovin

Bloggvärde


Ovido - Quiz & Flashcards