linalicious

Alla inlägg den 9 juni 2011

Av Lina M - 9 juni 2011 23:09

Jag är så grymt nyfiken, rädd och fascinerad av havet. Vad som finns där, alla myter... 


. Tyvärr kan jag nog inte riktigt tro på sjöjungfrur och liknande, men det är riktigt vackert och spännande. Tron på att det finns människoliknande varelser i haven är mycket gammal, och det finns tusentals historier.

Sjöjungfruerna är det havsfolk som oftast dyker upp i sagor och historier. De är för det mesta mycket vackra kvinnor från midjan och upp, medan de istället för ben har fiskstjärtar. I vissa delar av världen tros de ha makt över vädret. I många historier lurar de ner sjömän i havet för att dränka dem, i andra versioner bara för att de är ensamma.


Under romartiden trodde naturforskarna att det fanns sjöjungfrur på riktigt. En av dem skrev en bok om hur sjöjungfruerna levde och var man kunde hitta dem. Under medeltiden var det kristna präster och munkar som skrev om dem. De menade att havsfolken saknade själar, och kunde därför aldrig komma till himlen som människorna.


En riktigt märklig historia är den om den mystiske "sjömunken" som någon gång mellan 1545-1550 (beroende på källan) fastnade i ett sillgarn i Öresund, och drogs upp på stranden utanför Malmö. Var sjömunken egentligen en bläckfisk? Enligt en krönika från tiden var det "en fisk av högst vidunderlig form, med huvud och anletsdrag som en människa och till utseendet liknande de män med rakad hjässa som vi kallar för munkar".

 

Ibland har tidningarna skrivit om när havsfolk ska ha visat sig. En tidningsnotis från 1830 berättar om en sjöjungfru som hittades död på en strand i ögruppen Hebriderna. En Sydafrikansk tidning påstod 1977 att man hittat en sjöjungfru som fastnat i en avloppsbrunn mitt inne i staden Lusaka. Tyvärr finns det inga bevis för att någon av de här händelserna faktiskt ägt rum.


Man brukar förklara tron på sjöjungfrur med att sjömän förr i världen blev fruktansvärt ensamma under långa tider på det öppna havet, och när de fick se glimtar av stora havsdjur tyckte de att dessa liknade vackra kvinnor. Tumlare, delfiner, sjökor och sälar brukar få skulden för att ha förvridit huvudet på de kärlekskranka sjömännen. Vad tror du?

 

jag var blondin för tillfället :)

 

Av Lina M - 9 juni 2011 20:45

Äntligen en parodi-film som inte känns sådär överdriven och hysterisk. (tänk typ... Disaster movie. urgh)

Detta är parodi-film när den är som bäst. Walk hard driver med filmen "Walk the line" som skildrar Johnny Cash liv. Och detta görs jävligt bra. Många scener får mig att skratta högt, och sånt är alltid välkommet.  Är även med en massa skön musik, som till exempel titeln "Walk hard", som känns som en tvättäkta Cash-låt och är kanonbra. Verkligen en film man borde ha i sin samling. Får  en stark 4/5 av mig.


  

Presentation

Fråga mig

165 besvarade frågor

Omröstning

Tror du att du kommer att dö ung?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Besökare

Följa?

bloglovin

Bloggvärde


Ovido - Quiz & Flashcards